drupal counter
  • Mykonos
  • Mykonos
  • Mykonos
  • Mykonos
  • Mykonos
  • Mykonos


Πολιτισμός της Μυκόνου

Μύκονος νησί λαογραφικές παραδόσεις ήθη έθιμα μυκονίατες ΚυκλάδεςΚαθώς η ζωή κυλάει στη σύγχρονη Μύκονο με γοργούς ρυθμούς πολλά από τα έθιμα και τις παραδόσεις έχουν αδρανήσει. Οι ασχολίες και τα ενδιαφέροντα άλλαξαν και η πρόοδος ήρθε αντιμέτωπη με την παράδοση. Παρόλα αυτά όμως αρκετά από τα ήθη και έθιμα κατάφεραν και επιβίωσαν.

Σήμερα το λαογραφικό στοιχείο φαίνεται ελάχιστα στις θρησκευτικές γιορτές και εκδηλώσεις της εκκλησίας με τις οποίες είναι στενά δεμένο. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς γίνεται ποδαρικό στα σπίτια για να τους φέρει τύχη για όλο τον χρόνο, κόβεται η πρωτοχρονιάτικη πίτα και μοιράζεται στην οικογένεια. Τυχερός θεωρείται εκείνος που θα βρει το φλουρί της πίτας.

Τα Θεοφάνια είναι γιορτή της χριστιανοσύνης. Την παραμονή οι ιερείς πηγαίνουν στα σπίτια για να αγιάσουν και μετά ακολουθεί λειτουργία μέχρι το λιμάνι.

Στη συνέχεια βυθίζεται ο σταυρός και οι νέοι πέφτουν στη θάλασσα για να τον πιάσουν. Ακολουθεί γλέντι. Τα μεγαλύτερα γλέντια όμως γίνονται στις απόκριες. Οι μεταμφιεσμένοι αλωνίζουν τους δρόμους σκορπίζοντας γέλιο με τις αστείες φορεσιές τους. Το γλέντι συνεχίζεται και την Καθαρά Δευτέρα όπου γιορτάζονται τα κούλουμα.

Λίγο πριν το Πάσχα οι Μυκονιάτισσες ξεκινούν και κάνουν ετοιμασίες: ασπρίζουν ή βάφουν τα σπίτια τους φτιάχνουν ψωμάκια – ανθρωπάκια και τα ονομάζουν Λαζαράκια. Η μεγάλη βδομάδα είναι συγκινητική και ακολουθούν οι πάντες. Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται περιφορά του επιτάφιου σε όλο το νησί. Το μεγάλο Σάββατο το Χριστός Ανέστη ακούγεται σε όλο το νησί ενώ η ένταση κορυφώνεται την ημέρα του Πάσχα. Το πρωί όλοι είναι στα σπίτια τους και γλεντάνε ενώ το απόγευμα πηγαίνουν στη πλατεία του νησιού και καίνε τον Ιούδα. Στις περισσότερες θρησκευτικές γιορτές υπάρχουν πανηγύρια σε όλο το νησί.

Πολλοί από τους ξένους περιηγητές του 17ου και του 18ου αιώνα δεν αντιστάθηκαν στο πειρασμό να περιγράψουν την γυναικεία ενδυμασία. Όλοι συμφώνησαν ότι είναι πολύ ωραία αλλά πολύ φορτωμένη. Το φόρεμα αποτελείται από τα εξής: το κεφαλομάντηλο (μπόλια ή μαχραμάς) 8 πιάστρα. Το ριχτό φόρεμα (φουστάνι) 6 πιάστρα. Η καμιζόλα (καμιζιώρα) 2 πιάστρα. Το μπλαστρόν (στομαχικών) 2 πιάστρα. Το πίσω μπλαστρόν 3 πιάστρα. Η ποδιά (μπροστοποδιά) 5 πιάστρα. Το γιλέκο (μπουστομπράσολο) 5 πιάστρα. Οι κάλτσες (κάρσες) 3 πιάστρα. Οι παντόφλες (κουντούρες) 3 πιάστρα.

Στη Μύκονο φτιάχνουν πολύ νόστιμα σπιτικά αλλαντικά. Γίνονται από ντόπιο χοιρινό κρέας και με πολλά αρωματικά καθώς από πολλά αγριοβάτανα που φυτρώνουν στο νησί. Επίσης φτιάχνουν ωραία λουκάνικα, σίγλινα, οι λούζες, οι πλευριές κ.α. η κοπανιστή είναι το τοπικό μαλακό τυρί με την ιδιαίτερη γεύση που μόνο στη Μύκονο βρίσκουμε. Οι Μυκονιάτισσες φτιάχνουν επίσης ωραία κρεμμυδόπιτα με τυροβόλια. Οι δίπλες και τα αμυγδαλωτά είναι τα παραδοσιακά γλυκά της Μυκόνου.

Pin It

Search Hotels

Check-in date

calendar

Check-out date

calendar


Featured Hotels Mykonos

book mykonos hotels booking now

mykonos hotels feeds ubscribe to this page
mykonos hotels fan page Find us on Facebook
mykonos hotels twitter page Follow Us